Z tisku - články - 2005

 

29.12.2005 - Nymburský deník (tom)

Vítěz prohrál na turnaji jen se svojí přítelkyní

Čilec - Třiatřicetiletý Daniel Záruba hraje šipky šestým rokem a už má za sebou řadu triumfů. Hráč, jenž hraje v Kostelci nad Orlicí za tým Badhens první východočeskou ligu a v Hradci Králové za tým Zlatopramen Ohni první Královéhradeckou ligu, neměl v Čilci konkurenci. Vyhrál totiž všechny tři soutěže.

Jak těžký byl čilecký turnaj?

Bylo to určitě těžké. Samozřejmě jsem se musel soustředit a hrát naplno.

Už se vám někdy povedlo třikrát vyhrát na jednom turnaji.

Tohle bylo poprvé. Před dvěma lety jsem byl v Jičíně třikrát ve finále ale pokaždé jsem prohrál.

Jaká soutěž pro vás byla nejtěžší.

Asi cricket, který je hodně o taktice. Pětsetjedničku hraje člověk každý den, takže mu to ani tak nepřijde. U dvojic mi hodně pomáhal Pavel Pospíšil, který určitě zavíral častěji než já.

Jen jednou jste v Čilci prohrál...

Ve druhém kole v cricketu mě porazila a poslala na levou stranu pavouka moje paní Helena Fridrichová.

Jakou úroveň měl čilecký turnaj?

Bylo to asi tak na úrovni masteru. Byl tady přibližně stejný počet lidí a také byli na dobré úrovni.

 

15.12.2005 - Listy Strakonicka

Obliba šipek v okrese stoupá

Šipková liga, které má tři výkonnostní skupiny, se na Strakonicku hraje již osmým rokem. Navzdory některým pesimistům, kteří jí dávali naděje maximálně tři roky.

Ale tento sport v okrese zakořenil a hraje ho stále více lídí. Asi díky tomu, že šipky může hrát doslova každý. Věk nerozhoduje, stačí jen pevná ruka, dokázat se soustředit a trénovat a trénovat. Vznikají ligové týmy a stoupá zájem nových hráčů, což přináší tomuto sportu stále větší kvalitu. Důkazem je tým "Dřeváků" z AGI baru, který statečně válčí první sezónu ve III. lize.

"V současnosti je v permanenci 13 okresních mužstev, z toho šest týmů háže III. ligu, kde vede podzimní tabulku AMA sport B, pět II. ligu, tam kraluje tabulce tým AMA sport A, a dva I. ligu (Šviháci a Snack bar Strakonice). To ukazuje, že šipky mají širokou základnu, a že se tomuto sportu daří," uvedl jeden ze známých hráčů v okrese Karel Hruška.

Navzdory tomu je proti zahraničí ještě co dohánět, tam už se šipky hrají na profesionální úrovni a zápasy sledují tisíce lidí. Nejvíce se dokázal prosadit strakonický David Miklas, který hraje I. ligu za tým Šviháků. V Česku se šipky hrají zatím pouze na amaterské úrovni.

Každý čtvrtek se od 18.30 hodin na různých místech Strakonic pořádají turnaje, kterých se mohou zúčastnit i neregistrovaní hráči, jenž občas překvapí svým kvalitním výkonem a mají zájem působit v ligové soutěži.

"Rád bych pozval zájemce na Vánoční turnaj, který se uskuteční 25. prosince od 16.30 v MAGIC GOLD v Heydukově ulici. Bude současně třetím ročníkem Memorialu Miroslava Procházky, jehož se v minulých letech zúčastnily desítky hráčů ze Strakonicka, Písecka a Horažďovic," dodal na závěr Karel Hruška, s nímž jsme si v redakci o šipkách povídali.

 

22.11.2005 - Českokrumlovské listy (Naďa Stejskalová)

Českokrumlovští šipkaři se scházejí na Plešivci

Český Krumlov - Na sídlišti Plešivec v Českém Krumlově se pravidelně scházejí místní šipkaři z pěti sportovních klubů. Místní malá hospůdka jim slouží jako tréninkové pole a zároveň "úložiště" vyhraných trofejí.

Pohodu a prostor pro krumlovské šipkové nadšence zajišťuje majitel podniku a zároveň jeden ze šipkařů Milan Dunka. "Dnes už tolik nehraju, takže se spíš starám o kolegy a samozřejmě o jejich fanoušky," přiznal se.

Poličky v hospodě jsou plné pohárů a na zdech visí diplomy a ocenění úspěšných hráčů. Zdá se, že už je ani není kam dávat. Ty nejvzácnější poháry získaly čestné místo na polici mezi dvěma šipkovými automaty.

K pravidelným tréninkům se na Plešivci schází SK Zlatá šipka, který bojuje ve druhé lize. Třetí ligu hrají šipkaři z SK Omega a SK Starý Páni slaví úspěchy v městské lize. Byli v ní již čtyřikrát první, jednou druzí a třetí. Nováčkem v městské lize jsou šipkaři z SK Plešivecký výběr. Ten založily dvě ženy, Žaneta Dunková a Eva Podlešáková, teprve letos. Nejúspěšnějším družstvem jsou však jednoznačně hráči z SK Maxima.

Krumlovští mistři Evropy jsou doma neporazitelní

Český Krumlov - Sportovní klub Maxima Český Krumlov se za dobu své existence stal nejen jihočeskou, ale i republikovou šipkařskou legendou. Od roku 1994, kdy šipkaři nastoupili do ligové soutěže, neprohráli ve svém domácím prostředí ani jediný zápas.

"Jako družstvo jsme vznikli v roce 1993 a o rok později jsme začali hrát ligu," vzpomínal kapitán družstva Jaroslav Vaňásek. SK Maxima má téměř stále stejné členy. Jsou sehraná parta, mají talent a dokážou jeden druhého podržet. "Na závodech je totiž velmi důležitá psychika každého hráče," vysvětlil kapitán družstva.

Do Českého Krumlova se sjíždí mnoho již hrajících nebo nově vznikajících družstev, které touží po skalpu Maximy. Zatím se však nikomu nepodařilo sehraný tým v jejich hospůdce porazit.

Sportovcům rostou svaly

Vrcholovému sportu se lze oddávat v hospodě. Potvrzují to výsledky krumlovských šipkařů, kteří jsou nejlepší v Evropě a vítězné poháry už málem ani nemají kam dávat. V domácím prostředí se je zatím nikomu nepodařilo porazit. A jsou tak sebevědomí, že si na mistrovství Evropy v maďarském Sopronu dokonce vsadili na vlastní výhru!

To amatérští šipkaři získávají sebevědomí a lepší mušku mnohdy až po několikátém pivu. Hráči SK Maxima už jsou ale takoví profíci, že se na podporu svého výkonu nemusejí oddávat oblíbenému moku z chmelu. Přesto není žádným tajemstvím, že si jej někdy na chuť dopřejí. A tak se šipkaření řadí ke zvláštnímu druhu sportů, který posiluje jen jeden konkrétní "sval". A v tom jsou šipky oproti ostatním sportům originální. Snad ještě společně se šachy.

 

14.10.2005 - Deník Směr (au)

Dětskou soutěž Bašty Dubí vyhrála Šárka Kozáková

Dubí - Soutěž pro děti v elektronických šipkách připravil šipkový klub Bašta Dubí. Třináct účastníků (7 - 14 let) soutěžilo na dvou strojích. Ve finále se střetli Tomáš Olah a Šárka Kozáková. Ta si cestou na špici poradila s Adamem, s Polákovou, Tilzovou i s Šírovou, aby zvládla i finále výsledky 2:1 a 2:0.

V závěru soutěže představili pořadatelé dětem jednoho z nejlepších hráčů svého klubu Pavla Schulera, který rovněž začínal v dětských soutěžích. "Pavel si zahrál proti sedmi soupeřům najednou. Ztížili jsme mu podmínky. Hrál se dvěma šipkami, nebo jsme mu je měnili. Dělali jsme vše pro to, aby v souboji s dětmi prohrál. A to se také stalo," říkají pořadatelé soutěže pro děti z šipkového klubu Bašta Dubí.

 

22.09.2005 - Domažlický deník

Bundové úspěšní na M ČR

Starý Klíčov - Velmi spokojeni se vraceli hráči Bunda team Starý Klíčov z Olomouce, kde na českém šampionátu UŠO získali v konkurenci nejlepších hráčů všech šipkařských unií několik mistrovských medailí a titulů.

Titul mistryně republiky si odvezla z Olomouce Lenka Schedivá. Navíc se spolu s Pavlem Drtilem (Sportinbet.cz Olomouc) vyhrála soutěž smíšených dvojic a do třetice přidala mistrovské stříbro ve dvojicích žen, kde skončila druhá společně s Alenou Procházkovou.

Další cenný úspěch pro staroklíčovské šipkaře zaznamenal Miroslav Šebek, který vyházel v hodnocení mužů druhé místo. Navíc Jaroslav Badin skončil těsně pod stupni vítězů, čtvrtý. O osmou až devátou příčku se děli Pavel Kodera, třináctou příčku obsadil Josef Andreovský.

Z titulu českého šampiona se radoval mezi juniory Tomáš Fiedler. Bronzovou medaili si z Olomouce přivezli ze soutěže dvojic mužů Martin Hoffmann a Miroslav Šebek.

"Jedná se o velmi cenný úspěch nejen pro náš klub, ale i domažlický okres, protože v Olomouci se představili nejlepší hráči všech českých šipkových unií. Jsem moc rád, že se to povedlo právě nám," neskrýval obrovskou radost z nečekané úspěchu staroklíčovských Bundů na českém šampionátu předseda jejich klubu a zároveň sekretář ČAKS-AŠA Petr Kasper.

 

19.08.2005 - Kladenský deník (Jiří Nagy)

Šipky nejsou jenom hospodská zábava, ale také seriózní sport

Kladno - Šipky přece nejsou žádný sport, ale hospodská zábava, pomyslí si řada lidí. Je pravda, že jejich vyznavače mnohdy nezdobí opálená svalnatá těla, nýbrž naopak, nějaký ten kilogram navíc často přebývá. Přesto se ze světa branek, bodů a vteřin nemíní nechat vyšťouchnout. Navíc mají namířeno na olympijské hry, byť se zatím perou jen o variantu ukázkového sportu. Nezainteresované asi překvapí, že na Kladensku je v šipkařském svazu registrováno několik klubů, v jejichž řadách je na třicet špičkových hráčů. V čele zřejmě největšího - DC Máchalové Dříň stojí Jaroslav Jakouš, jehož první setkání se šipkami bylo z nejobyčejnějších. "Zhruba před sedmi lety jsem je zahlédl v televizi při přímém přenosu z mistrovství světa. Zaujaly mě jako divácky atraktivní sport, v němž nezáleží na věku ani fyzických předpokladech," připomíná první impuls zrodu dříňských Máchalů. Pak už zbývalo dát dohromady několik nadšenců a klub spatřil světlo světa. "Teď už hrajeme třetím rokem organizovanou ligovou soutěž," prozrazuje Jakouš, který se také věnuje aktivní hře. Přednost však prý mají hráči s lepší výkonností. "Ono se to nezdá, ale šipky jsou fyzicky docela náročné. Nejdůležitější je ale psychika. Kdo se neumí soustředit, nemůže být výborným hráčem," míní muž, kterému víc než zisk bodů pro tým leží na srdci chod klubu, bez nějž si svůj život nedokáže představit. Za průkopníka šipek na Kladensku se dvaapadesátiletý boss Máchalů zdaleka nepovažuje. Působí prý zde řada zasloužilejších borců i zaběhnutějších klubů. "Největší hvězdou je Kladeňák Zbyněk Ledvinka. Šipky hraje snad od začátku jejich vzniku a je už ověnčen mnoha úspěchy. Hraje za Letnou Praha, kde jsou soustředěni naši nejlepší hráči," nezapomíná Jakouš na jednu z legend šipkařského sportu, která potvrzuje, že Češi patří v moderních šipkách hraných s umělým hrotem na automatech ke světové elitě. "U nás hrají šipky tisíce hráčů, trpí však nezájmem médií," tvrdí Jakouš a poukazuje na anglicky mluvící země, kde se hraje s kovovými hroty. Zde prý patří mezi hojně sledované sporty.

 

16.08.2005 - Benešovský deník (jaj)

Nudí se doma vaše ratolesti? Pošlete je do domu dětí

Benešov - Je vaše ratolest sama doma a nudí se? Pošlete ji do Domu dětí a mládeže. Letos poprvé zde totiž mají otevřeno i o prázdninách. "Mohou si přijít zahrát stolní hry, fotbal, hokej, elektronické šipky, něco nám namalovat a nebo se třeba podívat na zvířátka do našeho Ekoncentra," říká ředitelka Domu dětí a mládeže Milada Rýdlová, podle níž zůstává ve městě rok od roku stále více dětí. "Určitě na chvíli rádi opustí počítač nebo televizi a přijdou za námi," míní ředitelka. Na letošní prázdniny připravili pracovníci benešovského Domu dětí a mládeže celkem osm osmidenních táborů a dva tábory příměstské. "Máme ještě několik volných míst na příměstský tábor, který se uskuteční poslední týden v srpnu. Nemáte na poslední týden zatím nic v plánu? Tak se nám ozvěte,"vzkazuje dětem ředitelka.

 

09.08.2005 - Sokolovský deník

Děti mohou být denně v domě dětí

Horní Slavkov - Dům dětí a mládeže v Horním Slavkově nabízí o letních školních prázdninách službu, kterou zřejmě využijí hlavně děti, jejichž rodiče chodí do zaměstnání, a děti, které právě nikde netáboří. 0d devíti do třetí hodiny odpolední mohou děti pobývat v DDM, přičemž si samy mohou vybrat, čím se zaneprázdní.

Poplatek za pobyt činí pouhou pětikorunu na celý den. Slavkovský dům dětí tuto letní službu, která platí pro pracovní dny, nabízí již třetím rokem.

"Prázdninovou nabídku využívá asi dvacet dětí," říká vychovatelka Soňa Kosmáková. Jak dodává, děti tu mohou hrát různé stolní hry, dětský kulečník, šipky či stolní tenis. A když je pěkné počasí, chodí vychovatelka s dětmi ven hrát míčové hry.

"Od příštího týdne chystáme také výlety do blízkého okolí. Kam? To chceme ještě konzultovat s dětmi. Nejspíš k zajímavým místům poblíž Slavkova, jako je šibenice či krásenská rozhledna. Anebo jen tak se projít do lesa. Dnes už ani děti moc neznají lesní cesty v okolí," naznačuje vychovatelka, že pro děti počítačové generace může být i blízké okolí objevem. Digitální hry jsou oblíbené i v samotném DDM a děti přitahují jako magnet. Dům má pro velkou oblibu této zábavy i počítačovou místnost.

"U počítačů jsou nejraději kluci. Ale jsou tu i hoši, kteří raději holdují sportu," upozorňuje Soňa Kosmáková. I když počítačovou zábavu v DDM nabízejí, jsou si tu vědomi i jejích negativních dopadů. Proto se snaží čas strávený u počítačů korigovat.

"Každé dítě může hrát hru jen hodinu. Za každou další hodinu musí zaplatit pět korun. Chceme tím omezit přístup k počítačům," vysvětluje vychovatelka.

Je však zřejmé, že digitální svět děti v DDM zcela neuhranul. Při našem příchodu je v počítačové učebně jen jeden chlapec, další dva hrají stolní tenis a ostatní vyrábějí z krepového papíru pomůcky, které využijí k taneční kreaci. Nejde však o taneční kroužek, ale o spontánní zábavu.

"O prázdninách kroužky nejsou. Jde jen o to, aby se děti po svém vyžily. Děláme s nimi to, co chtějí," říká k tomu vychovatelka.

Děti, které o prázdninách tráví v DDM celý den, nemusí přijít ani o hlavní jídlo. V DDM se sice nevyvařuje, ale dům nabízí další zajímavou službu.

"Pokud si děti z domova oběd donesou, můžeme jim ho tady ohřát," vysvětluje vychovatelka. Jak ale dodává, této služby rodiče dětí zatím příliš nevyužívají.

 

03.08.2005 - Berounský deník (hrš)

Šipkařský Superpohár dospěl do poloviny

Berounsko, Hořovicko - Jako každé pondělí, první turnaj v týdnu se odehrává již tradičně každé v pondělí (již po 5 let) v Hořovicích v restauraci Na Valdeku. Tentokrát se k 18. turnaji sešel rekordní počet šestnácti účastníků. Poprvé přijeli i šipkaři z Holoubkova. Turnaj probíhal velmi nečekaně pro všechny favority, kteří tentokrát vyšli naprázdno. K velikému překvapení došlo při obhájení vítězství z minulého týdne Olgou Černohorskou z Hořovic. Nutno dodat, že velice zaslouženě. Ve finále ji tentokrát potrápil poprvé Stanislav Cink ze Zdic. Třetí příčku uhájil domácí Martin Šmíd.

Zlepšení Mošny

Další den pokračoval Superpohár v Mirošově v pivnici Na Zastávce, kam se sjelo sedmnáct šipkařů. Na třech šipkových automatech turnaj rychle a pohodlně proběhl ke zdárnému konci, který si pro sebe vychutnal jako obvykle Josef Andreovský z Rokycan. Ve finále mu sekundoval Jan Mošna, který prodělal zřejmě nějaký výcvikový tábor v šipkách, protože jeho hra doznala obrovského zlepšení, což potvrdil i ve středu v Holoubkově v herně U Jankováka, kde si opět za účasti sedmnácti šipkařů zopakoval finále s Josefem Andreovským a opět se stejným výsledkem - 2. místo. Ve čtvrtek pokračoval Superpohár dalším dílem v Borovně. Tentokrát za účasti osmnácti hráčů si pro vítězství došel Josef Šedivý z Příbrami, před svým kolegou z teamu Romanem Bartošem. Třetí místo odvezl do Nových Mitrovic Michálek Luboš st.

Překvapení v Broumech

Další den se hrálo v Nových Mitrovicích a Broumech, kde byla sice nejmenší účast, ale došlo k velikému překvapení, když na stupni nejvyšším stanul praskoleský Zdeněk Brotánek, který se poprvé dočkal vítězství v turnaji. Druhé místo si odvezl podruhé v tomto týdnu Stanislav Cink do Zdic, stejně jako třetí Josef Bláhovec. V Nových Mitrovicích v klubu Oživení, kde vzniklo přes léto i B družstvo, se zúčastnilo dvacet hráčů. Při své první účasti slavil ihned vítězství Tomáš Rotyka z Rožmitálu pod Třemšínem. Druhé místo vybojoval Jaroslav Černý a třetí byl Martin Königsmark.

Andreoský poprvé na čele

Poslední turnaj v týdnu se odehrál v Praskolesích za účasti třinácti hráčů. Podruhé sem zavítal Josef Jůna ze Strašic a podruhé tu zvítězil. Ve finále mu sekundoval Martin Hruška z Hořovic a třetí byl domácí Pavel Havlík. Do čela celkového pořadí se dostává poprvé Josef Andreovský z Rokycan, který to potvrzuje svými dvaceti čtyřmi turnajovými vítězstvími z jeho dvaceti sedmi odehraných turnajů.

Jackpot narůstá

Po odehrané polovině celého seriálu turnajů je již zřejmé, že se seriál setkává s velkou odezvou ze strany šipkařů, protože se ho již zúčastnilo přes 193 hráčů a hráček z celkových 1612 účastí. Tím pádem také úspěšně vzrůstá i jackpot, který již překročil 27 500 Kč, a zřejmě se našlo již i místo pro celkové finále, které bude 17. prosince 2005. Zatím to vypadá na velice pěkný sál s "akumalačkama" v Příkosicích u Mirošova, kam se vejde patnáct automatů a minimálně sto padesát lidí. Do finále postupuje šedesát mužů a dvacet žen nejlépe umístěných v žebříčku a každý šipkař, který má odehráno alespoň dvacet pět turnajů, u šipkařek je tato hranice stanovena na dvacet turnajů.

 

07.07.2005 - Krkonošské noviny (ws)

Trutnovští šipkaři uspěli na mistrovství republiky družstev

Trutnov - Po zisku titulu mistra Severovýchodních Čech a vynikajícímu třetímu místu v celorepublikovém finále Českého poháru družstev dokázal Kousal Twist Trutnov dokonalým způsobem završit úspěšnou sezónu. Ve vrcholné soutěži roku, Mistrovství České republiky družstev, které se konalo ve Valdicích, si fantastickým způsobem vybojoval bronzovou medaili.

V překrásných soubojích ve skupinách dokázali hráči z Trutnova projít náročným systémem až do semifinále. V něm nestačili na obhájce loňského titulu Sportingbet.cz Olomouc. V konečném pořadí však Kousal předčil taková zvučná jména jakými v šipkařském sportu bezesporu jsou Bunda Team Starý Klíčov, Žíla Chodov, Adak Mírová nebo Fanda Sokolov. Kousal potvrdil, že není pouhým suverénem v Podkrkonoší, ale že patří mezi českou šipkařskou elitu.

Historickou a dramatickou sezónu, ve které do posledních kol bojovali šipkaři Kousala o titul mistra Severovýchodních Čech, tedy končí senzační sbírkou medailí z vrcholných akcí - bronz z Mistrovství České republiky a stejný neméně cenný a zasloužený kov v Českém poháru. Dobrých umístění regionálních týmů dosáhly také trutnovské celky žen a juniorů.

Kousal Twist Trutnov reprezentovali: René Pružinec, Robert Kuric, Josef Dlab, Richard Vokřál, Jiří Bašák, Ivan Žalský, Ondřej Dlab a nehrající kapitán Karel Česenek.

Pořadí šampionátu družstev mužů: 1. Zlatopramen Omni Hradec Králové, 2. Sportingbet.cz Olomouc, 3. Kousal Twist Trutnov, 3. OK Team Pardubice OLE, 5. DC Bunda Team Starý Klíčov, 5. Žíla Chodov, 5. ŠK Ambiente 2000 Pardubice, 5. Matouš Team Slavče, 9. Republika Úpice, 9. DC Fanda Sokolov, 9. DC Bryčka České Budějovice, 9. Pivovar Litovel, 9. Hornets Adamov, 9. Amicus Chrast, 9. Gazelle Svitavy, 9. Haluzáci Světlá nad Sázavou, 17. Cobra Tým Vlčice (M. Dufka, P. Vedmoch, P. Müller, J. Trojan), 33. ESOtronik Baník Žacléř (L. Schedivá, D. Šilar, P. Efler, D. Polák).

Pořadí šampionátu družstev žen: 1. Black Shots Svítkov, 2. Zámeček Mírová, 3. Amazonky České Budějovice, 3. DC Prokop Team Grácie Brno, 5. Fčely Trutnov (J. Weidlová, I. Zálabská, A. Procházková, E. Kičinová, M. Kořínková).

Pořadí šampionátu družstev mládeže: 1. Severní Čechy A, 2. DC Bunda Junior Starý Klíčov A, 3. Ďáblíci z Trutnova (V. Cejzlarová, D. Koudelková, D. Vilímovský, J. Šafář), 3. Sešlost Chrudim, 5. ESOtronik Baník Žacléř A (J. Uhříček, A. Mádle, M. Hegedüš, L. Vít), 5. DC Bunda Junior Starý Klíčov.

 

25.06.2005 - Deník Lučan (Zdeněk Plachý)

Šipky se hrají téměř v každé hospodě

Lounsko - Téměř stovka Louňanů se závodně věnuje házení šipek a účastní se ligových zápasů. Ve dvacetitisícovém městě je šestnáct ligových týmů, registrovaných Severočeským oblastním šipkovým svazem (SČOŠS). "Přesně to jen v Lounech dělá 92 registrovaných hráčů," řekl David Hotový ze SČOŠS. Další desítky milovníků házení na terč se svému koníčku věnují amatérsky ve volných chvílích. "Když chce někdo začít se šipkami, musí si v první řadě koupit nástroje. Ty se dají pořídit od tří do asi dvanácti stovek," říká Aleš Svoboda z Loun, hrající I. ligu. Začátečníkům by měla stačit výbava, tedy šipky, krčky, letky a další doplňky, za přibližně čtyři stovky. Šipek je ve specializovaných prodejnách a obchodech se sportovním vybavením na výběr široká škála a záleží vlastně jen na zákazníkovi. Důležité je zvolit vhodnou hmotnost a tvar, individuálně vyhovující každému hráči. Hlavní je potom už jen trénink. "Pokud se chce někdo naučit dobře házet šipky, měl by trénovat nejméně třikrát v týdnu. To je takové to minimum," radí zkušený hráč. I v obcích, kde občané nevyvíjejí téměř žádnou sportovní aktivitu, se hrají šipky. Šipkový automat, vyhovující stanoveným normám, stojí prakticky v každé hospodě. Důkazem jsou týmy Hrobaři Charvatce, Skrblíci Bitozeves nebo Ložisková mafie Pšov. Tým hráčů funguje téměř v každé obci okresu. Kromě ligových soutěží, probíhajících od září do května, se mají hráči možnost poměřit s ostatními i v dalších soutěžích a turnajích. Ligový charakter má například Letní liga nebo Zlatopramen Cup, do kterého se může zapojit kdokoliv. Mimo toho se na různých hracích místech příležitostně pořádají jednotlivé turnaje.

 

23.06.2005 - Moravskoslezský deník (Jiří Vlček)

Mirage Krnov vybojovala na M ČR druhé místo

Krnov Vynikajícího úspěchu dosáhli šipkaři týmu Mirage Krnov na mistrovství České republiky asociace Czech Dart Trophy, které se konalo v Hradci nad Moravicí v příjemném prostředí hotelu Belária. Tým ve složení Tomáš Havlíček, Jiří Kabaja, Karel Čožík, Karel Povolný, Kamil Hrtoň a Vladimír Adámek dokázal vybojovat stříbrné medaile. Po loňském výpadku v Čelčicích u Prostějova, kde Krnovští skončili pátí, byl letošní závěrečný turnaj mistrovství republiky ve znamení návratu na výsluní.

V soutěži je v celé republice registrováno přes tisíc šipkařských týmů, které v průběhu sezony bojují o dvaatřicet postupových míst na vrcholný šampionát. V pátečních bojích ve skupinách se pak rozhodovalo o šestnácti nejlepších, kteří postoupí do nedělního play - off.

Krnovští dokázali svou skupinu vyhrát bez porážky, když zdolali také nebezpečné družstvo Masérů z Veselky. "Utkání ve skupině nám vyšla, dokázali jsme porazit všechny týmy a postoupit tak z příznivé první pozice do play -off. Přitom nelze říct, že by se utkání vyvíjela jednoznačně. Na této úrovni již umí zahrát každý a každý chce také postoupit," uvedl kapitán týmu Tomáš Havlíček. V neděli pak dopoledne do půl desáté proběhla prezentace týmů, následovalo losování do turnajového "pavouka" a o půl hodiny později začaly nelítostné vyřazovací boje.

Při pohledu na rozlosování mohlo srdce krnovských hráčů i přítomných četných fanoušků zajásat. Největší favorité jako Bizoni Praha, Damar Hulín, Profin Orlová či zmiňovaní Maséři z Veselky se nacházeli v dolní části pavouka, zatímco Mirage Krnov v horní, kde se nacházeli přijatelnější soupeři, těmi vážnějšími měli být Supi z Dolního Benešova. "Ano, los nám bezesporu přál, jenomže tady už není z čeho vybírat, silní jsou všichni soupeři. Bylo by dětinské někoho podceňovat," varoval před prvním nedělním zápasem Tomáš Havlíček. Jeho slova se pak vzápětí potvrdila.

Zatímco ostatní favorité vstoupili do soutěže poměrně hladkými výhrami, např. Bizoni rozdupali tým Lopateau Štramberk bez zaváhání 10:0, DC Profin Orlová pak Zbrojbar Kostelec 10:3, Krnovští se od úvodního kola play -off trápili. Nerozehraní a poněkud nervózní vstoupili do duelu s ŠK Knauf. Nedařilo se oběma Karlům - Čožíkovi i Povolnému, naopak Jirka Kabaja a Tomáš Havlíček své duely vyhrávali.

Utkání bylo vyrovnané až do čtyřher, kde Mirage Krnov nasadila k trháku a nakonec utkání vyhrála 10:6. Ve čtvrtfinále narazili Krnovští na své odvěké rivaly- Supy Dolní Benešov, jejichž někteří hráči hrají krnovskou ligu (KŠL) pod názvem Mirage 2. A tak zatímco Bizoni porazili Maséry z Veselky 10:5 a Profin Orlová vyřadil překvapivě hladce loňského vítěze Damar Hulín 10:3, krnovští hráči sehráli další těžký duel se Supy. Před čtyřhrami prohrával Krnov 3:5 a v tu chvíli to nevypadalo dobře. Mohutní mrchožrouti již začali pomalu kroužit nad potenciální mrtvolou.

Naštěstí dvojice Havlíček - Kabaja potvrdila svou neporazitelnost v cricketu a duo Povolný - Čožík zabralo v pravý čas a vyhrálo svou "pět set jedničku" v párech. Vyrovnání stavu na 5:5 vzalo vítr z křídel Supům, kteří jakoby přestali věřit v možnost úspěchu. Mirage ovládla hru a zaslouženě zvítězila poměrem 10:6.

Semifinálové boje měly odlišný průběh. V dolní polovině rozpisu sehráli obrovskou bitvu Bizoni Praha s nadšeně bojujícím týmem Profinu Orlová, který nakonec skončil 10:6 pro Pražany. Krnovští sehráli své utkání s Panthers Kateřinice. Sebevědomý soupeř však hned v úvodu inkasoval několik tvrdých direktů od soustředěných hráčů Mirage a Krnovští šli brzy do nadějného vedení 4:1 a pak 6:2.

Za tohoto stavu Panterům otupěly drápy a rázem se změnili v krotké, bezzubé kočky. Mirage již vývoj zápasu nepustila z rukou a hladkou výhrou 10:2 i zajistila účast ve finále.

V něm se Krnované utkali s Bizony Praha v čele s mistrem republiky Davidem Miklasem. Nervozita více svazovala naše hráče, a tak od počátku pouze dotahovali vedení Bizonů. Krnov postupně prohrával 0:2, 1:3, 2:4, 3:5, 4:6 a 5:7. Bizoni hráli ve velkém stylu, Mirage se jim snažila oplácet, rozhodovalo se nicméně při zavírání na "doublech", kde prokazovali větší jistotu Bizoni. Ti postupně utekli do vedení 9:5 a v následující hře potvrdili desátým bodem zisk titulu mistra České republiky. Mirage tak skončila na skvělém druhém místě, třetí místo vybojoval Profin Orlová po výhře nad Pantery.

"Kdyby mi někdo v pátek řekl, že skončíme druzí, bral bych to. Jenomže teď jsme hráli finále a chtěli vyhrát. Jsme zklamaní, ale soupeř byl skutečně lepší a dnes jsme na něj prostě neměli. Stříbro je však velkým úspěchem," zhodnotil Jiří Kabaja. Za pozornost stojí fakt, že Karel Povolný ve finále porazil mistra ČR a momentálně nejlepšího šipkaře v republice Davida Miklase a také vítězné tažení dvojice Havlíček, Kabaja, která v průběhu celého šampionátu neztratila jediný bod v cricketu. Krnovskému týmu v průběhu celého nedělního programu fandilo četné obecenstvo fanoušků z Krnova. Nechyběl ani prezident KŠL Ondřej Bezruč, který vystoupení Mirage zhodnotil slovy: "Byli jsme svědky zajímavých bojů, skutečně důstojné vyvrcholení mistrovství republiky. Chtěl bych pogratulovat týmu Mirage ke stříbrným medailím, které jsou vynikajícím úspěchem krnovských šipkařů. Náš finálový soupeř byl letos skutečně nejlepší a jeho vítězství je nepochybně zasloužené. Viděl jsem ale hezký šipkařský sport a odjíždím spokojen." Poklonu svému týmu složil také kapitán Tomáš Havlíček: "Chtěl bych poděkovat klukům za nesmírnou bojovnost ve chvílích, kdy se týmu nedařilo. Každý jedinec dokázal zodpovědně bojovat a výsledkem společného úsilí je finálová účast. Bizoni byli vynikající a trofej je ve správných rukou. Právě tento zápas odhalil naše slabší místa, takže je logické, že budeme intenzivněji pracovat na zlepšení, abychom se za rok mohli Bizonům postavit. Chtěl bych také poděkovat fanouškům, kteří nás přijeli povzbudit a vytvořili nám dobrou kulisu. Obrovský dík také patří pánům Prawdovi a Smolárkovi za jejich podporu našeho týmu a podmínky, které nám již několik let připravují. Ta stříbrná medaile vlastně patří také jim."

Krnovští tak ke dvěma titulům mistrů České republiky a loňské páté příčce přidali další medailový úspěch.

 

22.06.2005 - Týdeník tep regionu (Ondřej Tichota)

Mělničané u terčů jen napauzírují mezi loky piva, ale hlavně pilně trénují, aby uspěli v lize

Šipky jsou jejich vášeň

Propadli ostří hrotů, pestrobarevným letkám, světelným panelům na terčích a digitálnímu počitadlu, které prozradí, zda hodili šedesát, nebo jen jeden bod. Láká je ten několikamilimetrový a přece tak propastný rozdíl mezi maximálním ziskem a absolutním fiaskem. Propadli šipkám a obětují jim čas i peníze.


MĚLNÍK – V Mělníku působí šipkařské týmy, které hrají třetí ligu nebo první oblastní divizi, což je vlastně čtvrtá výkonnostní úroveň v republice. Připravují se na zápasy a chtějí vyhrávat.

Hřiště mají v hospodě

Soutěže zastřešuje Středočeský šipkový svaz se sídlem v Praze. „Naše první oblastní divize je rozdělena do osmi skupin po 11 nebo 12 družstvech. Každý tým tvoří minimálně čtyři hráči,“ upřesňuje Jaroslav Černý, kapitán Valérie teamu z Mělníka. Družstva jezdí do Líbeznic, Mladé Boleslavi, Neratovic, Benátek nad Jizerou či Slaného. Kromě ligových utkání se pořádají také hospodské turnaje o ceny v podobě pohárů, sudů piva a podobně. „Třeba v Horních Počaplích se koná dlouhodobý turnaj jednotlivců. Má několik pokračování, při kterých hráči sbírají body do celkového hodnocení,“ upozorňuje Černý.

Družstva mají svá domácí hřiště v hospodách, kde se konají jejich vzájemná klání na ostří hrotů. A tak například Š.K. Gambáč zve soupeře do pivnice U Karla, TJ Pivosaurus a ŠK U Ještěra hrají U Ještěra, Satani se střídají s Valérií v restauraci U Mužilů, ženské družstvo Double Wedle hraje U Plocků a Outin Midloch má Pivovarskou hospodu. Několik mělnických družstev sice zaniklo, ale v sousedním Velkém Borku nedá na hospodu na tamním hřišti dopustit AŠK Kangaroos. „Při tréninku naházíme do terčů kromě šipek i tisíce korun, projedeme dost benzínu a v lize navíc platíme sezonní startovné. Takže to vyjde na dost peněz,“ říká Karel Uher z mělnického Š.K. Gambáč, který letos postoupil z oblastní divize do třetí ligy. Není divu, že týmy hledají sponzory.

Přestupy jako ve fotbale

Trénink je otázkou vůle a možností každého hráče. „Dřív jsme trénovali každý druhý den, někdy i denně. Ale dneska člověk musí pracovat a trénuje tak dvakrát do týdne,“ posteskl si kapitán Valérie. A co hráče na šipkách nejvíc baví? „Není to náročné, jako třeba běhat někde na hřišti či po lesích, nebo jezdit na kole. Je to zábava a navíc výzva trefit se do tak malé výseče,“ zamýšlí se Karel Uher. S přestupy mezi kluby je to podobné jako v hokeji, nebo ve fotbale. „Svaz určuje přestupní termíny. Jsou v polovině a na konci sezony. Přestupovat lze jen do vyšší soutěže, opačně to nejde. Každý hráč má registrační kartu se známkou na jeden rok,“ popisuje Jaroslav Černý.

Šipky sice nejsou olympijským sportem, ale mají své mistry České republiky i světa, ale také „malé“ okresní a místní mistry. Těmi se může stát úplně každý, protože elektronické terče jsou v každé druhé hospodě. Jedna hra stojí pět nebo deset korun.

Trefit býčí oko!

Hází se osmi až osmnáctigramovými šipkami a zápas se hraje na dva vítězné legy (podobně jako v tenise na sety) systémem 501 (začíná se na bodové hodnotě 501 a kdo dřív dosáhne nuly, vítězí). Utkání v oblastní divizi má 12 dvouher a dvě čtyřhry, z nichž jedna se hraje systémem kriket (hráči musí třikrát za sebou trefit čísla 15, 16, 17, 18, 19, 20 a býčí oko, tedy střed terče). V první středočeské lize má jedno utkání 18 duelů a postupuje se z ní do republikového finále. Každé družstvo musí být alespoň čtyřčlenné.

Nervy drží na uzdě kořalkou

MĚLNÍK, NERATOVICE (ot) – Z mělnických šipkařů hraje nejvyšší soutěž, první středočeskou ligu, za FraJa Neratovice A. „Přestoupil jsem poté, co zanikl náš druholigový tým Zlej sen se základnou v mělnické pivnici Valérie,“ říká Tomáš Holub. Do Neratovic šel spolu s dalším Mělničanem Milanem Pelikánem. S mužstvem jako nováčkem první ligy skončili loni druzí, na republikovém mistrovství byli devátí. Úspěchy sbírali i v pohárech. „Letos to bylo těžší, ve velice vyrovnané soutěži jsme skončili pátí. Doufáme, že přes léto posílíme - ve čtyřech se totiž tak náročná liga hrát nedá,“ shrnul Holub.

Přestože je vás v týmu málo, držíte se velmi blízko čela tabulky...

V sestavě jsou také loňský mistr republiky Pavel Kodera a Tomáš Doležal. Máme i dva náhradníky, ale ti jezdí jen občas. V lize se hraje 28 zápasů plus dalších 16 v poháru. To je téměř každý týden, člověk by si potřeboval někdy oddychnout. Proto trénuji málo, jen jednou týdně. Na dvou až tříhodinové tréninky jezdím do Neratovic za spoluhráči. V jiných sportech lze trénovat například strategii, taktiku. V šipkách je ale nejdůležitější udržet nervy na uzdě. Hraji už deset let, ale přijde zápas, kdy se rozklepu a nejsem schopný dobrého hodu. Je třeba se soustředit.

A jak se trénuje soustředění?

No, kořalkou. Ale nesmí se to přehnat. (Smích)

Modlí se k bohu šipek

MĚLNÍK (ot) – Radují ze z postupu do třetí středočeské šipkařské ligy, říkají si Š.K. Gambáč a scházejí se v pivnici U Karla. K postupu jim stačilo vyházet druhé místo ve 12členné oblastní divizi a odříkat modlitbu pro šipkaře.

„Bože šipek, děkujeme ti za šanci to všem nandat, jsme tví skromní služebníci. Dej nám, bože, sílu, ať všem protihráčům vyrazíme dech svou drtivou výhrou,“ stojí psáno v pivnici U Karla na mělnickém Palackého náměstí.

Berou svůj sport zodpovědně, trénují dvakrát třikrát týdně. „Házíme vždycky od šesti do jedenácti večer. Nejdřív dvouhry, potom čtyřhry a krikety,“ krátce popisuje Karel Uher, který to má na tréninky nejblíže. Pokud neobsluhuje v lokále, stačí mu seběhnout z prvního patra, kde bydlí. „Ostatní kluci to občas nestíhají kvůli práci, protože někdo dělá třeba na směny,“ připouští zakladatel týmu. Zaměstnání spoluhráčů jsou různá: sklenář, řidič kamionu, silničář, pracovník papíren, mistr ve výrobně vozíků a pomůcek pro invalidy, jeden šipkař je nezaměstnaný. Nejlepším hráčem a kapitánem mužstva je David Novotný. V týmu jsou také Vít Kříž, Tomáš Maršík, Jiří Nový, Jan Navrátil a Zdeněk Kukla. „Za druhé místo v soutěži převezmeme 25. června pohár a dva tisíce korun. Ty půjdou do kasy na cestování,“ konstatuje Karel Uher. V třetí lize budou jezdit do Slaného, Prahy nebo Kolína. Naštěstí má Gambáč dva sponzory. Finančně jim přispívá firma Petr Maštálko – protipožární zabezpečení staveb. Náklady na trénink pak pokrývá samotný hostinský.

 

18.06.2005 - Berounský deník (rlu)

Dva republikové úspěchy šipkařů

Český Krumlov - Dalších dvou vynikajících úspěchů dosáhlo šipkařské družstvo D.C. Podlesáci A Králův Dvůr v Českém Krumlově. V prostorách Zámecké jízdárny proběhly dvě vrcholné akce. Za účasti sedmi krajských vítězů a Podlesáků se konal Pohár vítězů pohárů. V něm Králův Dvůr po remízách 5:5 s rokycanským Al Capone a Morávií Frýdek-Místek porazil 7:3 Mexico Chomutov a z vyrovnané skupiny postoupil z prvního místa. V semifinále Podlesáci vyhráli 6:3 nad pražskou Letnou a ve finále je čekala Maxima Český Krumlov. Domácí vedli už 5:1, jenže Králův Dvůr předvedl neuvěřitelný obrat a po vítězství 6:5 obhájil loňský triumf z Frenštátu pod Radhoštěm. Na mistrovství republiky si Podlesáci postup do play off zajistili po dvou výhrách 8:2 nad Pitbull Hrádek nad Nisou a Scorpions Plzeň. V souboji o prvenství ve skupině remizovali s D.C. Staré Holice. V osmifinále vyřadali 6:3 mistra Severní Morovy D.C. Profín Orlová a ve čtvrtfinále zdolali 6:4 Beach Boys Plzeň. Stop jim v semifinále vystavili hráči Maximy Český Krumlov, kteří jim oplatili porážku z poháru a stali se mistry.

 

10.06.2005 - Moravskoslezský deník (Jiří Vlček)

Rozhovor s nejúspěšnějším krnovským šipkařem, kapitánem a zároveň tahounem týmu Mirage 1 Krnov, Tomášem Havlíčkem:

Tome, vím, že jsi jedním ze zakládajících členů KŠL, což je již pěkných pár let, jaké byly Tvé začátky?

Pamatuji dobře začátky, kdy byl do Krnova dovezen první stroj. První podobu ligy rozjíždělo vlastně šest lidí, kteří se setkali v Admirálu a dávali dohromady první pravidla a systém. Postupně se přidávalo více týmů, ale stále to bylo takové menší. Nebyl dostatek strojů, chybělo dobré vybavení. Přesto jsou to úžasné vzpomínky.

V čem se podle tebe změnila KŠL za dobu svého trvání?

Především se KŠL neuvěřitelným způsobem rozrostla, dnes ligu hrají týmy z Holasovic, Úbla, Brumovic, Kamence, Brantic i Hošťálkov. Zlepšila úroveň hráčů, v lize startují výborní krnovští, opavští i bruntálští šipkaři. Celá soutěž je mnohem lépe organizována, máme dobře ošetřená pravidla i fungující systém ligy, která se hraje prakticky celý rok. V začátcích soutěže bych tomu asi nevěřil, že to bude vypadat takhle.

KŠL se za poslední roky hojně rozrostla až k dnešním parametrům, kdy patří mezi největší soutěže v republice. Všiml jsi si reakcí soupeřů na turnajích na tento fakt?

Jistě. Pokud přijedeme někam na turnaj, lidé již o existenci KŠL vědí. Přispívají k tomu samozřejmě naše výsledky, mnohé informace se také šíří internetem a v tisku, takže nás hráči registrují. Především se podivují nad tím, že v tak malé spádové oblasti mastí šipky přes pět set hráčů a téměř čtyřicet týmů.

Za pár dnů se uskuteční pololetní turnaj, v jehož historii jsi slavil několik úspěchů. Bereš jej jako další pololetní turnaj nebo jako přípravu na mistrovství republiky?

Samozřejmě chci uspět, ovšem v tak nabité konkurenci je to stále těžší. Favoritů je hned několik. Mám ale dostatečně sportovního ducha, abych o čelní místa bojoval. Atmosféra vypjatých okamžiků pak dobře poslouží jako příprava na republiku, byť tam to bude ještě o něčem jiném.

A propo, mistrovství republiky, mrzí Tě, že se nakonec neuskuteční v Krnově?

Nebudu nic zastírat, zklamaný jsem dost. Hodně jsme stáli o to ukázat Krnovu špičkové šipkaře a pokusit se o třetí titul právě doma. Myslím, že jsme pro to udělali dost. Bohužel, dopadlo to vše jinak a tak jedeme do Hradce nad Moravicí. To je však relativně blízko a pokud nás budou chtít fanoušci podpořit, budeme jen rádi.

V Hradci nad Moravicí se pokusíte zlepšit loňský výpadek, když jste po dvou titulech mistrů ČR vypadli ve čtvrtfinále. Jak vidíš vaše letošní šance?

Důležité je si uvědomit, že se zde utkají nejlepší hráči v republice. Myslím, že máme silný tým a pokud se nám vyhne pokles výkonnosti, můžeme myslet velmi vysoko. Minimálně tři hráči musejí zahrát výborně, pak se dá přemýšlet o úspěchu. Každopádně uděláme maximum.

Loňskému vyřazení předcházela bouřlivá noc, spojená s fantastickým utkáním Eura 2004 mezi Českou republikou a Nizozemím. Neměla právě tato oslava vliv na vaši porážku?

Připouštím, že je to jedna z příčin, kdy jsme tu přípravu poněkud podcenili. Spolu s výpadkem některých hráčů v rozhodujícím zápase se to projevilo, ve dvou se zápas nedá zachránit. Ale takový už je sport. Letos žádné Euro není, chceme vše odčinit. Budeme bojovat naplno.Chtěl bych také poděkovat pánům Smolárkovi a Prawdovi za všechno, co pro nás dělají, je to neocenitelná pomoc.

Také letošní ročník KŠL je nesmírně zajímavý, klopýtnutí se nevyhnulo žádnému s favoritů, můžeš to nějak okomentovat?

Tohle jen dokazuje fakt, že se celá liga vyrovnává. Jistě, favoritů je stále poměrně úzký kruh, ovšem za těmi nejlepšími je celá řada vyrovnaných týmů a porazit může každý kohokoliv. Bylo by hezké absolvovat celou soutěž bez porážky, ale skutečně se může stát, že družstvu jeden zápas nevyjde a soupeř toho dokáže využít. A právě tyto nečekané prohry favoritů dělají soutěž ještě zajímavější. Po polovině jsme sice v čele, ale na konci to může dopadnout úplně jinak.

Vím, že sleduješ také dění na mezinárodním šipkařském poli. Kdo ne tebe působí jako šampión?

Světový šipkařský sport má více legendárních hráčů, ale upřímně řečeno, jeden z nich je výjimečný. Phil Taylor je tím hráčem, který ze sebe vyzařuje fluidum skutečného šampióna. Kolik let již je na vrcholu a stále znovu dokazuje, že je nejlepší! Letos opět vybojoval titul mistra světa a také v prestižní sérii mezi asociacemi PDC a WDF neprohrál jediný zápas. Toto je skutečný šampión.

Koho z hráčů KŠL považuješ za své největší soupeře?

V KŠL je hned několik kvalitních hráčů, když se podívám na soupisky obou Mirage nebo Úbla a dalších, je z čeho vybírat. Ovšem za největšího soupeře považuji Jirku Kabaju, který si již několik let drží výbornou formu. Letos je velmi silný také můj spoluhráč Karel Čožík. Jak říkám, těch hráčů je dnes několik, určitě bych deset dokázal vyjmenovat.

Kolik hodin denně nebo týdně trénuješ? Považuješ to za optimální?

Dříve jsem trénoval i šest až osm hodin denně, což v dnešní době nepřipadá k úvahu, nemám tolik času. Přesto se snažím denně trénovat, neboť pokud se člověk chce ještě zlepšovat, nemůže čekat, že to přijde samo.

Mnozí lidé si myslí, že šipky jsou pouze hospodský sport povalečů, co bys jim na to řekl?

Tohle je nálepka, které se asi nezbavíme, když si uvědomíš, že hrajeme skutečně v restauracích a hospodách. Jenomže kdyby tihle lidé viděli zápasy mistrovství republiky nebo třeba náš nedávný souboj s Mirage 2, museli by uznat, že to je opravdový sport. Kdyby si to pak vyzkoušeli, přišli by na to, že tento sport rozhodně není jednoduchý.

Pro představu čtenářů, s jakými šipkami hraješ a kolik stojí?

Moje šipky váží 18 gramů a mají titanový nástavec. Určitě nepatří k těm nejdražším. U šipek je důležité, aby vám seděly v ruce, pro vaše držení, které je u každého hráče specifické.

Která hra KŠL je tvá nejoblíbenější a proč?

Každá s těch her, které v KŠL hrajeme, má své kouzlo. Pokud vím, tak nejvíce hráčů u nás preferuje "pět set jedničku double out". Já mám ale nejraději basseball, má svá specifika.

Co by jsi doporučil lidem, kteří chtějí v šipkách také soutěžit?

Aby se přišli podívat na některý zápas nebo turnaj, vypůjčili si od někoho známého šipky a vyzkoušeli si hodit. Šipky nejsou nikterak drahý sport, nerozhoduje také drobný zdravotní handicap. Je to zajímavý sport pro všechny, důležitá je koordinace zraku, paže a zápěstí, na špičkové úrovni pak především rozhoduje psychika.

Myslíš, že by se KŠL měla změnit a v čem?

Současný model ligy je plně funkční. Snad v případě, že by se opět přihlásilo několik týmů, museli bychom zvažovat nový model soutěže. Určitě by se v budoucnu mohl zrychlit systém dodávání výsledků, v tomto jsou ještě mezery, internet by mohl být řešením.

 

14.05.2005 - Zlínské noviny (hk)

Děti a senioři spolu házeli v Otrokovicích šipky do terčů

Otrokovice - Dovednosti v házení šipek si změřili děti i senioři v prostorách charitního domova Charity sv. Anežky v Otrokovicích. " Je to již tradiční příležitost k setkání a zábavě. Turnaj nazvaný Přesná šipka pořádáme již popáté. Účastní se ho děti speciálních škol, důchodci z okolních domovů pro seniory, zaměstnanci Charity a všichni, kdo mají soutěživého ducha," sdělila vedoucí charitního domova Marta Karpielová.

Šipky však nebyly jedinou disciplínou. "Soutěžilo se také v hodu míčkem na cíl a v kuželkách. Odměny pro nejlepší věnovali sponzoři. Jedná se například o kufříky, trička, CD, víno, knihy, galanterii, plyšáky a cukrovinky," vypočítala vedoucí. "Děti si mimo soutěžení vyzkoušely také sezení na invalidním vozíku a podívaly se, jak to v takovém domově vůbec vypadá," doplnila.

Děti a senioři se strefovali do terčů ze vzdálenosti 1,5 metru a dospělí ze 2 metrů. Házely se dvě série po pěti šipkách. "Mám 38 a 43 bodů, mohlo to být lepší. Hod trénuji již od mládí, jako kluci jsme házeli kameny. Šipky zkouším jenom občas," svěřil se důchodce Josef Škodík z Otrokovic.

Zástupkyně žen Libuše Hromádková se turnaje účastnila již počtvrté. "Soutěžilo se mi docela dobře, dosáhla jsem 18 a 26 bodů. Zkusím ještě hod míčkem na cíl," plánovala důchodkyně z Otrokovic.

 

08.03.2005 - Listy Strakonicka

Když jsem řekl, že budu mistrem, smáli se mi

Strakonice - Sportovní dráha třicetiletého Davida Miklase ze Strakonic, zdá se, nabírá na otáčkách. Krůček po krůčku nasbíral první tuzemské trofeje v šipkách. Ale po umístění na druhém pořadí v nedávném turnaji v Německu, se vyšvihl na osmdesátou pozici ve světě. Ale to zdaleka není jeho poslední slovo, míří totiž k příčce nejvyšší.

Jaké to byly závody a jak byly obsazené?

Poslední lednový víkend jsem se zúčastnil ještě s jedním hráčem, se kterým jsme byli jako jediní zástupci z Česka, otevřeného závodu v šipkách pod názvem German gold cup v německých Brémách. Bylo tam zhruba na pět set závodníků z osmi převážně evropských států. V sobotu byl turnaj jednotlivců, tam jsem skončil druhý a v neděli dvojic, tam jsme byli devátí.

Kolik turnajů absolvujete během roku a kdo vás na ně posílá?

Jsem členem strakonického klubu DC Vagon, ale kdy a kam se přihlásím, záleží na mně. Světová šipková federace má na svých stránkách kalendář turnajů, jejichž výsledky jsou započítávány do světového žebříčku. Podle toho si vybírám. Všechno si organizuji sám. Pokud by se vyskytly nějaké problémy, mohu se o podporu obrátit na Českou šipkovou organizaci, ta nám vychází všemožně vstříc. Během roku se přihlašuji tak na dva závody měsíčně u nás. Ve světě, převážně v sousedních zemích, jsem byl vloni asi pětkrát. Mohl bych vyjíždět i do celého světa, ale to je pro mě dost nákladné, protože si veškeré výlohy spojené s turnaji hradím ze svých prostředků. Vítězství je ale velká motivace a navíc, kromě poháru, přináší většinou finanční prémii. V listopadu jsem byl za Českou republiku ve Slovinsku jako jeden z nováčků a hned jsem tam vyhrál. Takže peníze za vítězství opětovně investuji do dalších světových závodů.

Šipky nejsou moc známým a popularizovaným sportem, máte přehled, kolik lidí se jim věnuje?

Ve světě se to nepokouším ani odhadnout. Terče jsou často umístěné v hospodách a spousta lidí hází šipky z dlouhé chvíle nebo pro radost. Ale závodníků je také dost. Jen u nás je jich registrovaných patnáct tisíc! Pravda je, že v televizi nejsou vidět ani přímé přenosy z turnajů, ani se o tomto sportu moc nemluví. Zato v cizině je tomu přesně naopak a šipky jsou tam velice populární.

Kdy a proč jste se šipkami začal? Věnoval jste se přece fotbalu. Máte nějaký svůj vzor mezi šipkaři?

Přivedl mě k tomu před třemi léty kamarád, který mi přehrál kazetu z mistrovství světa. Tenkrát jsem si řekl, že tohle zkusím. Krátce po mé registraci jsem prohlásil, že to dotáhnu na mistra republiky. Všichni kolem se mi smáli. Vidíte a od loňského roku jsem mistr republiky v šipkách s plastovými soft i kovovými steel hroty. Já trénuji až po práci. Před závody jsou to dvě až tři hodiny denně. Ideální by ale bylo pět hodin. A tady jsme u toho. Fotbal mi dal hodně. Dal mi nezbytnou disciplínu. Naučil mě, že když chci něčeho dosáhnout, tak se musím prát, jít si za tím, mít pevnou vůli. Ale jak už jsem řekl, z nedostatku času musel jít fotbal stranou. Ve světě je absolutní a pro mě zatím nedostižnou špičkou Angličan Phil Taylor. Ten je mým vzorem. Je mu pětačtyřicet a osmnáct let závodí, tři roky mu trvalo, než se vypracoval mezi elitu a třináct let za sebou už jen sbírá tituly mistra světa. Je to muž železných nervů, absolutní dokonalosti a koncentrace. Je to profesionál se vším všudy. Před závody trénuje až devět hodin denně. Myslím, že by hravě zvládl všechny dovednostní druhy sportu. Ten se s vůlí vítězit musel už narodit.

Mohl byste nám trochu přiblížit jakým systém se hraje a jak probíhají turnaje?

Tak, jak vypadá terč, vědí asi všichni. Je rozdělen do dvaceti kruhových výsečí, které jsou ještě barevně oddělené na menší sekce. To, že číslování nejde za sebou ani sestupně ani vzestupně je záměrné. Kdyby po poli s hodnotou dvacet bodů následovala devatenáctka a pak osmnáctka a tak dále, bylo by moc jednoduché. Ve skutečnosti s dvacítkou sousedí pole s hodnotami pět a jedna. Pak by třeba chybná trefa nepřinesla dvacet bodů, ale devatenáct. Takhle je to bolestivější, kdo nedá dvacet, dá jen jedna nebo pět. Vedle toho ještě existuje pole pod názvem double a triple. Tam se nastřelené body zdvoj nebo ztrojnásobují. Systém turnajů je podobný jako v tenise. Hraje se na tři vítězné sety vyřazovacím systémem každý s každým. Sadám se tu říká legy. Pro přiblížení, kdo vede tři dva na legy, vítězí jedna nula na sety. Dva soupeři hrající navzájem proti sobě se po hodu tří šipek střídají. Výchozí pozice je výhodnější. O toho, kdo začne, se losuje, nebo začínající vzejde z rozhodu na střed. Každý závodník začíná s počtem pět set jedna bodů, které musí stáhnout na nulu. Závod se uzavírá doublem. Chybíli někomu do nulového konta čtyři body, musí tedy jako konečnou položku hodit dvojnásobek dvojky. Z toho je patrné, že se každý snaží hodit trojnásobek dvacítky, aby se na nulu dostal dříve než soupeř a tím ho vyřadil. Situace se ale dá zkomplikovat tím, že v závěru hráč hodí větší počet než mu zbývá do nuly a dostane se například do minus deseti bodů. Pak se musí vracet k počtu před nulou a zkoušet dosáhnout potřebný počet znovu.

Jaké to bylo Německu? Na kolika terčích se závodí najednou? Je o turnaj zájem mezi veřejností? Co diváci, kdo fandí závodníkům?

V hale bylo rozmístěno čtyřicet pět terčů. V jednotlivcích jsme začínali kolem desáté dopoledne a na finále jsem nastupoval proti Němci Tomasu Seylerovi v devět hodin večer. Po celou dobu jsem musel být absolutně koncentrovaný. Byl jsem si jistý, že jsem v dobré formě, protože jsem měl natrénováno. Večer byl horší. Finále se odehrávalo na jediném, pro tuto příležitost určeném terči na pódiu. Trochu to v hale způsobilo údiv, když komentátor vyhlásil, že první finalista je z České republiky. Pro mě to bylo první takové pódiové vystoupení. Fanoušků z řad veřejnosti mnoho nebylo, zato hráči, kteří skončili, povzbuzovali spíše mého soupeře, který byl přímo z Brém.

Nebylo to pro vás stresující? Co tréma? Být druhý z pětistovky závodníků je skvělé, ale moc nechybělo . . .

Nebylo. Mě spíše vadí, když slyším, že mi lidé fandí, a vím, že ten den hraji špatně a nemohu jim ukázat to, na co mám. Trému nemívám. Úspěch závisí na tom, mít to všechno srovnané v hlavě. Být si vědom toho, že jsem dopředu nic nezanedbal. Tady v tom případě, v Brémách, jsem neunesl obrovský pocit zodpovědnosti, že jsem to já, kdo je na pódiu a že hraji o první místo.

Říkal jste ale, že jste měl natrénováno. V čem vidíte slabinu? Je třeba získávat ještě nějaké informace, sledovat techniku nebo taktiku ostatních?

Já už všechno vím, co se týče techniky. V tomto směru už nemusím nic dohánět. Vítězství je teď jen v mé hlavě. Když je člověk připravený, natrénovaný, ve skvělé formě, pak už je to jen otázka psychiky. Podle mě je třeba vyjíždět za zahraniční turnaje, střetávat se s profesionály, kteří se tím živí a na profesionální prostředí si přivykat, cítit se tam jako doma. Řada našich dobrých závodníků nemá doma dostatečnou konkurenci a tudíž nemůže už na sobě pracovat a nic zlepšovat. Setrvávají stále na stejné úrovni. Pokud se na špičce sejdou ti nejlepší, pak to není o ničem jiném, než o psychice. Kdo je v tomto ohledu silnější, ten vítězí.

Co chcete ještě v šipkách dokázat?

Chci hlavně vyjíždět ven. Získávat zkušenosti v mezinárodním měřítku. Ideální by bylo, aby mě má záliba i živila. Je to mé přání a proto musím na sobě pracovat. Teď jsem osmdesátý na světě. Stačí, aby se mi venku povedly dva závody a dostanu se do třicítky. Tam už jde o prestiž. Být v první třicítce zajišťuje nominaci na turnaje proti šampiónům a tam vítěz dostává prémii padesát jedna tisíc liber!

Takže nemíříte vysoko, ale nejvýše!

Je to tak. Buď máte před sebou nějaký cíl, nebo ne. Já se chci dostat mezi profesionály. Mimochodem, tam se věková hranice pohybuje mezi třiceti a devětapadesáti lety. Tam už je hraní rutinní záležitostí. Hráče téměř nic nerozhází. Jen někdo lepší, než je on sám. Já třeba ještě pořád nad hrou přemýšlím.

Když jsou ve třicítce ti nejlepší z nejlepších, pak jsou síly vyrovnané. Je se na co dívat?

A jéje. Když se sejdou stejně dobří soupeři, je to skvělá podívaná.

Zdá se, že o své budoucnosti máte jasno . . .

Baví mě to, co právě teď žiju. A když děláte něco, co vás baví a je to zároveň vaším koníčkem, tak jste v životě šťastní a to je pravý smysl života, to proč jsme tady.

 

02.02.2005 - Deník Sport !!!

Výsledky * Fakta

Zprávy - David Miklas skončil v konkurenci 550 hráčů druhý na turnaji WDF v moderních šipkách v Brémách.

 

31.01.2005 - Deník Směr

Do hospod se nechodí jen pít

Někteří milovníci "pivní zábavy" chodí do hospod trénovat šipky.

Hrob - Sál hrobské restaurace Koruna patřil v sobotu příznivcům hospodské hry v házení šipkami. Konal se zde další díl letošního seriálu Podkrušnohorského poháru, který ve spolupráci se šipkovým klubem Dubáci organizoval TepDarts pod záštitou Severočeského oblastního šipkového svazu.

Hrálo se na šesti elektronických terčích a na startovní listině se objevili nejlepší šipkaři z teplického okresu, kteří prošli postupnou nominací. "Podkrušnohorský pohár se hraje jako dlouhodobá soutěž jednotlivců a dvojic v moderních šipkách. Během sezony 2004/2005 se uskuteční v rámci Podkrušnohorského poháru pět doprovodných turnajů," nastínil Alexej Petrov z týmu organizátorů šipkařské soutěže.

Letos jde již o osmý ročník poháru, poslední dva roky se hraje podle nově upravených pravidel. V sobotu se na startovní listině v hrobské Koruně objevilo čtyřiatřicet jmen příznivců hospodských šipek. Byli mezi nimi i ti, kteří budou teplický okres v únoru reprezentovat na celorepublikové soutěži konané v Králíkách.

Mezi ženami si v závěrečné bitvě s Alžbětou Jáchimovou z týmu Pramen "B" Řetenice vyházela první místo Zdeňka Kabourková z Kaťuše Teplice. Právě tato žena se v polovině února zúčastní Grand Prix v Králíkách.

Nejpřesnější mušku ve skupině mužů prokázal na pohárových terčích v sobotu v Koruně Jiří Danda, který závodil za tým Formani Duchcov. Ve třetí kategorii dvojic se na sobotní Podkrušnohorský pohár nejlépe vyspalo duo Václav Unger a Jan Fučík z Red Wings Jeníkov.

Průběh turnaje řídil počítačový program, který zaznamenává rovnou i výsledky a sestavuje pořadí. Pohár se hraje na body - 501 D.O. s omezením na patnáct kol (na dvě porážky). V rámci turnaje pořadatel vyhlašuje náhodné ceny, které se udílejí vylosovaným účastníkům.

Šipkařský koníček, dnes převážně známý v hospodské podobě, má hluboké kořeny. Jeho historie sahá zhruba do 15. století. Tehdy si prý lučištníci v Anglii krátili své dlouhé šípy zhruba na 25 centimetrů a používali je jako zbraň ke své osobní ochraně. Jiná verze tvrdí, že si je zkrátili proto, aby s nimi mohli za špatného počasí házet v hospodě do špalku z jilmového dřeva a soutěžit tak o nejlepší mušku.

Šipkové terče pak prodělaly dlouhý vývoj a v minulém století se poprvé objevil terč slisovaný ze štětin s rozdělením do jednotlivých segmentů tak, jak jej známe dnes.

Počátkem 20. století se pravidla hry šíří z Anglie do celého světa a šipky přestávají být jen hospodskou zábavou a stávají se regulérním sportem. Šipky se dnes hrají nejen v zemích s tradičním anglickým vlivem (Austrálie, Nový Zéland, Kanada, USA atd.), ale dle informací WDF (Světové šipkové federace), která sdružuje národní organizace 56 zemí světa, se počet hráčů stále zvyšuje. Do České republiky se šipky dostaly po listopadu 1989 s navrátivšími se českými emigranty.

V současné době Česká republika prožívá boom šipkového sportu, o čemž svědčí také zájem médií. Výhodou šipek jsou prakticky neexistující handicap zdravotní nebo věkový, srovnatelná úroveň mužů i žen a možnost provozování hry na relativně malém krytém prostoru.

 

31.01.2005 - Plzeňský deník

Turnaje v šipkách plánují také rokycanští vozíčkáři

Plzeň - Již počtvrté se o víkendu sešly zhruba dvě desítky vozíčkářů ve skvrňanské sokolovně na turnaji v šipkách.

"Bydlíme v jednom z bezbariérových domů v Plzni a několik našich sousedů mě o této akci informovalo," prozradila Iveta Tomanová, která přijela poprvé a vzala s sebou i svého handicapovaného syna Petra.

"Myslím si, že je to jedna z mála příležitostí, které se v Plzni pro vozíčkáře pořádají. Takže jsem ani na chvilku neváhala a se synem jsme na turnaj přijeli," říká Tomanová.

Spokojený byl i její syn Petr.

"Jsem rád, že mě sem mamka vzala, a snad se v šipkách aspoň trochu zdokonalím. Zatím mi to ještě moc nejde," směje se Petr.

Pořadatel Vladimír Hejman plánuje založit tradici turnaje v šipkách také v Rokycanech.

"Oslovili nás zástupci z Centra pro tělesně postižené. Domluvili jsme se a 5. března bychom tam měli rozjet první turnaj pro postižené," říká Hejman.

Pro handicapované Plzeňany připravují mnoho dalších akcí.

"Tou nejbližší je úplně první ples určený vozíčkářům, který se uskuteční v pátek 18. února ve Společenském sálu Vodárny Plzeň," prozrazuje Hejman.

 

27.01.2005 - Moravskoslezský deník (vlk)

Největší šipkařská soutěž v republice opět startuje

Krnov - S rekordním počtem 39 týmů odstartuje v úterý 1. února další ročník Krnovské šipkové ligy ( KŠL). Největší šipkařská soutěž na území celé České republiky sdružuje přes 520 registrovaných hráčů a hráček ve dvou skupinách. O titul mistra KŠL se utká v první lize dvacet týmů v čele s největšími favority Mirage 1 a Mirage 2. Tři nejhorší týmy první ligy budou příští rok nahrazeny nejlepšími z druhé ligy. Mezi nejžhavější aspiranty na titul hráče roku patří Tomáš Havlíček, Jiří Kabaja, Karel Čožík, Pavel Tulach a František Gecášek, překvapit mohou i jiní. Hracím dnem zůstává úterý od 18 hodin.

 

17.01.2005 - Plzeňský deník

Chtěli na pravou stranu pavučiny

Plzeň - Že šipky nejsou jen hospodskou zábavou, ale sportem, při kterém tečou nervy, jsme se mohli v sobotu přesvědčit ve Sportbaru Husovka v Plzni, kde přes čtyřicet mužů a žen soutěžilo o titul v Master turnaji, z kterého se postupuje na nejvyšší turnaj Grand Prix.

"Beru to jako sport. Stejně tak i šest mých kolegů z oddílu Pašáci Božkov. Trénujeme v průměru dvakrát týdně," vysvětlil David Čermák, který hrál dříve házenou. Nyní hraje vrcholově šipky. V mužské kategorii skončil v sobotu třetí. Úspěch podle něj kromě tréninku ovlivňuje hodně psychika.

O tom jsme se přesvědčili i v sobotu, když šipky létaly nejen směrem do terčů, ale i po stole.

"To snad není možný," křičel například rozezlený Josef Jůna po jedné ze sérií. Těch podle úspěšnosti odehraje každý hráč dvě až sedm.

"Hraje se pavoukovitým způsobem, kdy se v případě vítězství dostanete na pravou, v případě prohry na levou stranu pavučiny," vysvětlil Josef Anderle z rokycanského oddílu Al Capone. Anderle patří mezi nejlepší šipkaře v republice. V sobotu se však mezi první tři neprobojoval. Anderle prý trénuje podle směny v práci.

"Když mám ranní, tak jsem u terče každý den, po odpolední tolikrát chuť nemám," svěřil se. Na prvním místě v sobotu v mužské kategorii skončil Martin Hanzelík z Plzně, mezi ženami obsadila nejvyšší příčku Zdena Řeháková z Tošovic, ve smíšené kategorii pak Petr Písařovic a Martina Benešová.

 

14.01.2005 - Moravskoslezský deník

Šipkaři se připravují na začátek nové sezony

Krnov - Již proslulá Krnovská šipková liga ( KŠL) v těchto dnech horečně připravuje start do nové sezony. Počátek ledna je poslední příležitostí, kdy majitelé a kapitáni jednotlivých týmů posilují svá družstva o nové kvalitní hráče.

Týmy uzavírají své soupisky, které musí předložit výboru ligy. Právě v těchto dnech probíhá kompletace přihlášených týmů. Ačkoliv devátý ročník KŠL ještě nezačal, už dnes je jasné, že bude rekordním co do počtu hrajících týmů i hráčů. " Letos se nám opět přihlásily do soutěže nové týmy. Jejich hráči mají ve svých průkazech povětšinou registrační čísla přes 500. To svědčí o velkém zájmu o tento sport, který neustále roste," uvedl Ondřej Bezruč, prezident KŠL. Podle něj se prozíravým a správným tahem ukázalo loňské rozdělení ligy do dvou výkonnostních skupin. Díky zvyšujícímu se počtu družstev roste počet odehraných utkání, která zabírají podstatnou část kalendářního roku. " Sezona krnovského šipkaře začíná koncem ledna prvními ligovými zápasy, vrcholí pololetním turnajem a pokračuje opět od září prakticky až do prosince, kdy končí Vánočním turnajem a plesem KŠL. Ti nejlepší mimo to startují také na mistrovství České republiky a různých mezinárodních turnajích. Je to skutečně velká porce zápasů, které bylo třeba zkorigovat. Navíc rozdělení soutěže přineslo i mnohem více vyrovnaných utkání mezi soupeři," konstatuje Bezruč.

Prestiž KŠL dávno přestoupila hranice bývalého okresu, zájem o start v kvalitní soutěži mají také hráči z Opavska. Dobré jméno ligy šíří po republice tým Mirage 1, který již dvakrát vyhrál mistrovství ČR asociace Czech dart trophy. Přestože se jim v loňském roce v Čelčicích u Prostějova nepodařilo titul mistrů obhájit, v individuálních soutěžích krnovští obsadili přední místa včetně vítězství, které získal František Gecášek. " To jsou výsledky, které nám závidí jiní šipkaři v republice. Mirage 1 Krnov má stále takový zvuk, že jsme zváni na velké turnaje nejen u nás, ale také v Polsku," hodnotí kapitán týmu Tomáš Havlíček.

Právě jeho tým v posledních letech v krnovské lize bojuje o titul s Mirage 2, složeným z velmi dobrých opavských hráčů. Právě tyto týmy budou největšími favority nadcházející sezony.

"Situace za oběma současnými lídry soutěže je tak vyrovnaná, že může porazit každý každého, což přináší velmi dramatické a napínavé souboje. Navíc je zde konečně přítomno fluidum hrozby sestupu do druhé ligy, ze které je naopak postup do " áčka" velkou motivací. To vše vytváří výbornou sportovní atmosféru," popisuje prezident Ondřej Bezruč. Letošní ročník bude podle předpokladů zahájen 25. ledna, hracím dnem zůstává úterý od 18 hodin.

 

05.01.2005 - MF (buš)

Děti si zahrají kulečník nebo šipky

Kutná Hora - Děti mají v Kutné Hoře další možnost, jak využít volné chvíle. Od začátku roku mohou navštívit novou klubovnu Domu dětí a mládeže Dominik. V bývalém bytě vytvořil dům dětí místnost s kulečníkem, šipkami a stolními hrami. Děti mohou přijít zdarma od pondělí do čtvrtka od 8 do 19 hodin.